2007-07-22 16:42:07

Gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan!

A jelmondat a természetvédőktől származik - teljesen érthető módon -, de más területen is használható.

Ugyanez a mondat például más változatokban:

Gondolkodj távlatokban - cselekedj most!

Gondolkodj interdiszciplinárisan - dolgozz a magad szakmájában!

Gondolkodj a főnököd fejével - tedd a saját dolgodat!

Számomra ez a mondat elsősorban a rendszerszemlélet szükségességét hangsúlyozza. Önmagadat, a magad problémáit helyezd el nagyobb összefüggések rendszerébe, próbáld megérteni a nagyobb rendszer működését, és jobban fogod érteni saját helyzetedet és saját problémáidat is. Ha jobban érted saját helyzetedet és problémáidat, jobb döntéseket hozol majd és motiváltabban - ergo eredményesebben - hajtod azokat végre. Ilyenformán ez is pozitív gondolkodás.

Vajon mennyire felel meg ennek a gondolatnak a mindennapos gyakorlat? Félek, semennyire.

Talán túl sok - vagy éppen túl kevés? - azt várni valakitől, hogy "globálisan", azaz nagy rendszerekben gondolkozzon. Talán könnyebb - vagy éppen nehezebb? - lenne teljesíteni azt a követelményt, hogy gondolkozzon "egy szinttel" magasabb rendszerben.

Jó, ha egy gyári munkás érti az ország társadalmi-gazdasági problémáit, de még jobb, ha tisztában van annak a részlegnek a céljaival és gondjaival, amelyben dolgozik, amellett ismeri és érti annak a családnak - családtagjainak - a problémáit, amelyben él. Jó, ha egy vállalatvezető jól tájékozott a világgazdaság dolgaiban, de még jobb, ha érti és ismeri azt a piaci környezetet, amelyben vállalata működik. Jó, ha egy politikus jól helyezkedik a nagypolitikai mozgástérben, de még jobb, ha átérzi és átéli közvetlen választói környezetének napi problémáit.

Azt hiszem, tényleg nem az a nehéz, hogy a nagyobb rendszerekből még nagyobb rendszerek irányába terjesszük a gondolkodásunkat, hanem az igazi problémát az önmagunk - egyéni - börtönéből való kiszabadulás jelenti. Ötről a hatra már könnyebben jutunk, mint egyről a kettőre.

Erre vonatkozik egy egyszerű tanácsom: néha-néha - gondolatban - lépj ki magadból, szállj fel a legközelebbi fára, és onnan figyeld magad! Figyeld meg jól, milyennek látod magad kívülről és felülről, amikor te is csak egy vagy sok ember között.

Ha ezt a gyakorlatot már jól begyakoroltad, akkor szállj egy kicsit messzebbre: fel a templomtoronyba, a szomszéd városba, a szomszéd országba, egy másik földrészre, a világűrbe, vagy tegyél időutazást a jövőbe...

Érted már, mire gondolok? Ha jobban érted a világot, jobban érted benne magadat és a téged körülvevő környezetet, és ... hamarabb észreveszed a Lehetőségeket...

1 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Gondolkodom - tehát vagyok.
Aktuális vagy időtálló gondolatok mindenfélékről.

Rólam

Én használni és nem ragyogni akarok.

Blogroll

Archívum

Kedvenc szerzők

Blogom címkéihttp://rss.vargza.blogter.hu/
4Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet